Squash and Fitness - Stephen Cooke  
Opleiding Personal Trainer


Fitnesstrainer A | Fitnesstrainer B | Opleiding Personal Trainer

Opleiding Personal Trainer

Het vak van Personal Trainer is enorm in opkomst, omdat steeds meer mensen hechten aan een eigen trainer die op maat voor hen werkt. Fit!vak heeft een eigen module ontwikkeld voor docenten, trainers en instructeurs die de ambitie hebben om erkend Personal Trainer te worden. Om deze module, die 16 uur (2 x 8 uur) duurt, te kunnen volgen is het diploma Fitnesstrainer A, CIOS, ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) of ROC sport en bewegen een vereiste. Kortom: een rijkserkende opleiding binnen de sector sport- en bewegen is de basisopleiding voor de Personal Trainer.


De opleiding Personal Trainer van Fit!vak is gebaseerd op het uitgangspunt dat er bij persoonlijke begeleiding niet per definitie sprake hoeft te zijn van de fysieke aanwezigheid van de trainer tijdens de sessies. De ‘traditionele opvatting’ is dat een Personal Trainer tijdens een training zelf aanwezig dient te zijn. Maar voor deze vorm van persoonlijke, individuele training waarbij per sessie één op één wordt gewerkt, is het marktpotentieel relatief klein. Alleen al door de kostprijs van een dergelijke dienstverlening zal dit niet op grote schaal in de markt gezet kunnen worden.

Belangrijk bij persoonlijke begeleiding in een trainingsplan is de communicatie tussen klant en coach. Deze communicatie kan met behulp van moderne en laagdrempelige middelen als internet, e-mail en sms op een zeer efficiënte en professionele wijze worden ingericht. De coach kan hierbij gebruik maken van speciaal in de markt ontwikkelde softwareprogramma’s, maar kan zelfs zonder deze software een efficiënt communicatie- en begeleidingssysteem opzetten.

Door de inzet van deze middelen reikt het beweegadvies veel verder dan de muren van het sport- en bewegingscentrum en ontstaat er een nieuwe vorm van dienstverlening. Als Personal Trainer ben je immers ook een beweegadviseur. Want je kunt meer dan alleen trainingsschema’s opstellen voor in het fitnesscentrum zelf. Een beweegadviseur geeft sporters ook begeleiding, advies en schema’s als ze bijvoorbeeld buiten willen gaan trainen. Een Personal Trainer is een allround vakman die verstand heeft van het in beweging krijgen en houden van mensen, en die het bewegen integreert in het dagelijkse leven van de sporter. Want alleen zo levert een training optimaal rendement op.


Cursusonderdelen
De theoretische kennis op het gebied van inspanningsfysiologie, trainingsleer, anatomie, voeding en blessurepreventie wordt in deze opleiding vertaald naar het vak van Personal Trainer.

In zowel theorie als praktijk gaat de opleiding specifiek in op:
- Intake (fysiek, mentaal en leefstijl) van de klant
- Testen en meten op basis van sportwetenschappelijke meetmethodes
- Een bewegingsadvies kunnen doorvoeren
- Opstellen van een persoonlijk leefstijl- en beweegplan
- Juiste communicatievaardigheden
- Verkoop diensten en producten in kader van beweegadvies
- Profileren en positionering van personal training
- Organisatie en logistiek in begeleiding bij personal training
- In staat zijn een trainingsplan op te stellen voor een periode van minimaal 12 weken

Lijkt een veelzijdige en uitdagende carrière als Personal Trainer in de fitnessbranche
je iets?

Neem dan contact op met Fit!vak:
Postbus 32
6860 AA Oosterbeek
telefoon: 026-3390730
telefax: 026-3390740
e-mail: info@fitvak.com
website: www.fitvak.com

Naar boven Ga naar boven